Stevning Børnehus og Nørreskovens Naturbørnehave
 

Opskrifter

Vi vægter at tilberede så meget mad som muligt over bål - og gerne med udnyttelse af naturens egne produkter eller at råvarerne vælges så børnene kan se hvordan et færdigt produkt tilberedes af flere ingredienser.

Bålgryde

I bålgryden kan der kommes brændenælder, burrer og bøgeblade. Der kan bruges al slags kød men vi foretrækker fjerkræ. Suppler op med kartofler, gulerødder, selleri, pastinak eller lignende rodfrugter. Det hele svitses og koges i vand tilsat bouillon.

Calzone pizza

Lav en standard pizzadej eller brug en grovdej. Rul ud i små cirkler og smør den ene halvdel med friskost naturel. Ovenpå kan der kommes forskellige krydderier eller urter fx burrer eller skovmærke. Tilsæt lidt skinketern og fold dejen sammen til en halvmåne (Calzone). Bag over bål i ca 10-12 minutter til dejen er sprød.

Vegetar pizza

Lav en standard pizzadej eller brug en grovdej. Rul tyndt ud og smør basilikumpesto på bunden. Ovenpå kommes frisk mozarella (eller en stærkere ost) samt tyndtskåret rød peber og skiver af courgette. Krydr med friskkværnet peber. Pizzaen bages over bål på en pizzasten i ca 5-6 minutter - Der skal være fuld skrald på bålet men gløderne må ikke røre stenen (den sprænger). Læg evt. et låg ovenpå pizzastenen fx fra en kuglegrill - hermed får pizzaen mere overvarme og osten smelter hurtigere 

Bål franskbrød

Lav en franskbrødsdej og lad den hæve. Herefter lægges dejen ned i en dutsch ovn, som i forvejen er varmet godt op over bålet. Franskbrødet skal nu bage ca 40 min - husk at komme gløder oven på låget af ovnen.

Ejer du ikke en dutsch ovn, kan en gammel tykbundet gryde også anvendes

Calzone pita pizza

Version 1: Bland  friskost f.eks. Philadelphia med skinketern. Bland friske krydderurter i blandingen f.eks. purløg, persille eller basilikum. Smør pitabrødet indvendigt med blandingen og bag over bål

Version 2: Smulre bøffelmozarella i små tern og bland det med en frisk tomatsovs evt. pesto.  Smør pitabrødet indvendigt med blandingen og bag over bål

Indisk Curry - Mild version

Svits løg og peberfrugt i ca 1 dl. olie. Svits krydderierne i ca. 2 min sammen med løg og peberfrugt. Tilføj vand og grønsager f.eks courgette, kartofler og søde kartofler. Lad det simre ca. 30 min. Tilsæt kokosmælk og sød chillsovs. Smag til med citron. Serveres sammed med ris og evt. naan brød

Pasta med pesto

Kog pastaen og afkøl. Lav en pesto på persille, basilikum, pinje kerner, parmasan/pecorino og oliven olie. Bland pasta og pesto sammen og server med flutes 

Grønsagsbøffer

Riv forskellige grønsager f.eks. kartoffel, gulerod og courgette. bland med æg og smuldret feta ost. Form som bøgger og paner med panko rasp. Steg over bål i olie. Vend først når stegeskorpen er gylden

Børnecurry

Svits hakket løg og rød peber sammen med indiske krydderier f.eks. spidskommen, gurkemeje, masala og stødt koriander. Stik en stavblender i blandingen i blend til det er en flydende masse. Tilset snittede grønsager f.eks kartofler, søde kartofler, gulerøder eller squash. tilsæt vand o kog over bål i ca. 40 min. Tilsæt 1-2 dåser kokosmælk. Smag til med salt. Server med kogte ris.

Indianergryde

Steg hakket oksekød sammen med revne gulerødder. Tilsæt flåede tomater, lidt sennep samt salt og peber. Tilsæt lidt fløde eller mælk. Server med pastaskruer.

Skinke/Squash/Skvalderkål boller i bålovn

Brug en AMO Yoghurtbrød-blanding og tilsæt 1 reven sqash, 1 pakke skinke samt en håndfuld hakket skvalderkål. Lad dejen hæve og tril til små boller som trykkes let flade. Bag i bålovn ca 20 min.

Serveres lune med kold smør eller friskost

Maddage

Tilberedning af mad er en fast del af hverdagen - vi gør det så ofte som tiden og når økonomien tillader

Maddage - formål

Se vedhæftede "Politik for maddannelse"

Indhold

Maddagenes indhold er overordnet planlagt efter årsplanen. Temaer kunne være "krydderier" - "vegetarmad" eller "egnsretter".

Apps

Søg efter App'en vildmad i både App Store og Google Play